Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale
Wiki
ARTRI Facebook ARTRI Youtube ARTRI LinkedIn ARTRI Flickr
LOGIN
x

Login Utilizator

Informații exclusiv pentru membrii ARTRI

User*
Parola*
Realocare parola


Probleme actualeEuropa

Cum se implementează Directiva detașării ?

Sinteză realizată în ianuarie 2017


România


Se lucrează la un proiect de lege pentru transpunerea unor prevederi ale directivei. Unele aspecte se găsesc deja în Legea 344/2006, care transpune Directiva 96/71 privind detașarea lucrătorilor. Prevederile existente au fost folosite de unele inspectorate de muncă pentru a răspunde întrebărilor transportatorilor ce se refereau la obligațiile de plată a salariilor minime. Elementul peste care au trecut foarte ușor cei care au emis puncte de vedere este cel referitor la încadrarea operațiunilor la detașare, în loc de delgare. Aceste răspunsuri, făcând referire la directiva detășării, nu puteau invoca alte situații administrative de trimitere a șoferilor în cursă.

Franța


La 9 aprilie 2016 a fost aprobată legea salariului minim pentru lucrătorii detașați, denumită Loi Macron, care urma să fie aplicată începând cu 1 iulie 2016. Șoferii străini care lucrează în Franța trebuie să fie plătiți conform salariului minim francez de 9,61 euro brut pe oră (diferă, în funcție de categoria transportului și de vechimea șoferului).

Conform interpretării actuale, dispozițiile sale sunt aplicabile cabotajului, transporturilor intracomunitare cu plecare sau destinație Franța. Operațiunile de tranzit sunt exceptate.

Începând cu data de 1 ianuarie 2017, transportatorii rutieri trebuie să completeze online certificatele de detașare, pe site-ul Ministerului Muncii. Cu toate acestea, pentru certificatele deja emise, va exista o perioadă de gratie acordata de catre autoritatile franceze.

Serviciile electronice de înregistrare a certificatelor de detașare oferite de unii furnizori de servicii, ca Move Expert, sunt compatibile cu platforma SIPSI. Acestea integrează managementul și emiterea certificatelor Macron de pe website-ul SIPSI.

Mai multe detalii despre procedura curentă se găsesc la:
http://www.artri.net/probleme-actuale/franta

 

Germania


Începând cu 1 ianuarie 2015 autoritățile germane au implementat prevederi legislative cu privire la salariul minim din Germania. Astfel, prin Legea privind salariul minim (cunoscută ca MiLoG) și Legea privind detașarea angajaților (AentG), angajatorii din străinătate care detașază lucrători în Germania trebuie să furnizeze informații cu privire la data de începere și data anticipată de încheiere a detașării fiecăruia, persoana împuternicită și adresa la care sunt păstrate documentele doveditoare a plății salariului minim.

Potrivit unui Comunicat de presă emis la Strasbourg în data de 19.05.2015, Comisia europeană anunța că a lansat o procedura de infingement (n.n. procedură a Comisiei europene de justiție menită să determine dacă un Stat Membru și-a îndeplinit obligațiile potrivit prevederilor legilor Uniunii Europene) în cazul aplicării Legii salariului minim în Germania în sectorul transporturilor.
Ministerul German de Finanțe și Administrația Vamală au anunțat introducerea unei noi modalități de înregistrare a transportatorilor. Aceștia se vor putea înregistra online printr-un portal care poate fi consultat la:

www.meldeportal-mindestlohn.de

Formularul 033037 (mobil) poate fi completat și transmis online și va fi disponibil în mai multe limbi străine. Trebuie să accesați pagina www.meldeportal-mindestlohn.de și să creați un cont pentru firmă. În partea dreaptă a zonei deînregistrare accesați opțiunea Sign in/Register și apoi accesați opțiunea Create user account. După ce ați creat contul, puteți completa și transmite formularul, care se poate salva și tipări, pentru a da șoferului dovada înregistrării.

Procedura de înregistrare nu se schimbă, fiind adăugată o opțiune mai accesibilă. Înregistrarea prin fax se va putea face în continuare până la data de 30 Iunie 2017.

Mai multe informații la:
http://www.artri.net/prevederi-milog_181.html

Austria

Potrivit informării asociației AISO din Austria, din 2015, operațiunile de cabotaj din această țară trebuiau să respecte regulile privind salariul minim.
Hotărârea austriacă referitoare la aplicarea Directivei 2014/67 de detașare a lucrătorilor prevede noi obligații pentru transportatori de la 1 ianuarie 2017. Transportatorii trebuie se înregistreze în sistemul austriac cursele pe care le fac în această țară. Șoferul trebuie să aibă la bordul mașinii dovada înregistrării, contractul de muncă tradus în germană și documentele salariale anterioare lunii în care face cursa.

Informații suplementare despre prevederile austriece puteți găsi la:
http://www.artri.net/salariul-minim-in-austria-de-la-1-ianuarie-2017_291.html

Italia

Începând din 26 decembrie 2016, întreprinderea străină care detașează lucrători în Italia trebuie să trimită o comunicare privind lucrătorii detașați pe teritoriul italian.

Ministerul Muncii din Italia a emis o Circulara cu precizari privind aplicarea legislatiei italiene referitoare la detasare in sectorul transporturilor rutiere. Ministerul italian menționează că pentru moment, numai operațiunile de cabotaj intră sub incidența noii legi, până la clarificarea situației la nivel european.

Finlanda

La 8 iunie 2016 a fost adoptată prevederea care stabilește aplicarea slariului minim pentru operațiunile de cabotaj. Este pregătită procedura de înregistrare în sistemul informatic iar intrarea în vigoare este programată pentru 2017. Este necesar un reprezentant pentru durate de detașare mai mari. Salariul minim este stabilit prin contractul colectiv de muncă.

Danemarca

Există prevederi legale în vigoare din 18 iunie 2016 care se aplică pentru unele cazuri de cabotaj. Transportul internațional nu este afectat. Cei vizați trebuie să se înregistreze în sistemul informatic danez și să numească un reprezentant. Nu există salariu minim legal și trebuie respectate nivelurile stabilite în negocierile sociale și în contractele încheiate.

Norvegia

Regulile se aplică doar pentru cabotaj din iulie 2015, există unele modificări operate în 2016. Nu există sistem electronic.

Polonia

Pune în aplicare prevederile directivei din 18 iunie 2016 și le aplică doar la cabotaj.

Belgia

Se lucrează la transpunerea directivei dar nu sunt disponibile date concrete.

Bulgaria

Există proiecte de transpunere a directivei și de modificare corespunzătoare a Codului muncii dar nu există, în această etapă, prevederi speciale pentru domeniul transporturilor rutiere.

Cehia

Există deja o procedură de implementare dar semnalele arată că domeniul transporturilor nu va fi vizat.

Grecia

Există doar un proiect care intenționează să se refere doar la cabotaj.

Ungaria

Autoritățile implementează directiva dar consideră că transportul rutier nu face obiectul acesteia. Unele cazuri particulare, ca lucrări de construcții, pot duce la intrarea operațiunilor de transport respective în zona de aplicare a legii.

Luxemburg

Procesul de implementare este în derulare chiar la aceasă dată.

Suedia

Proiectul de implementare a directivei este în Parlamentul suedez și este prevăzută dezbaterea lui în această lună.

Olanda

Olandezii au implementat directiva începând cu 1 ianuarie 2017, o aplică la cabotaj și vor folosi un sistem electronic de înregistrare din 2018.

Comentarii

Comentariul tău:


RO EN RU
Copyright © 2016 Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale. Toate drepturile rezervate.
Design web si programare

office@artri.ro
Tel: +4021 319 4525

Bd. Mărăşti 25
Bucureşti, sector 1