Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale
Wiki
ARTRI Facebook ARTRI Youtube ARTRI LinkedIn ARTRI Flickr
LOGIN
x

Login Utilizator

Informații exclusiv pentru membrii ARTRI

User*
Parola*
Realocare parola


ServiciiPiese de schimb

Despre piesele de schimb. Informații generale.

1. Definiție

Conform cu REGULAMENTUL NR. 461/2010 al Comisiei Europene „piesele de schimb" reprezintă bunurile care urmează să fie instalate în sau pe un autovehicul pentru a înlocui componente ale respectivului autovehicul, inclusiv bunuri cum ar fi lubrifianții necesari la funcționarea autovehiculului, cu excepția combustibilului.

2. Clasificări

Există mai multe clasificări ale pieselor de schimb. Cele mai reprezentative sunt cele folosite de organismele Europene, legislaţia românească şi CLEPA (Asociaţia Europeană a Furnizorilor de Piese Auto).

Clasificarea pieselor de schimb conform cu precizările Comisiei Europene și a legislației românești (OG 80/2000).

Pe baza descrierilor prevăzute în documentele Comisiei Europene, piesele auto se încadrează în două categorii principale: piese de origine și piese de calitate echivalentă.

Clasificarea pieselor de schimb conform cu Asociația Europeană a Furnizorilor de Piese Auto (CLEPA)

CLEPA clasifică piesele de schimb în trei categorii: OEM (Original Equipment Manufacturer), OES (Original Equipment Services) și IAM (Independent Aftermarket sau Independent Aftermarket Manufacturer).

OEM sunt piesele care echipează mașinile pe liniile de asamblare ale producătorilor, care sunt folosite în general la reparații și întreținere a mașinilor în cadrul rețelei de dealeri ai producătorilor, sub „brandul" producătorilor de autovehicule. Ele sunt produse atât de producătorii de autovehicule cât și de producătorii independenți.

OES sunt piesele de schimb produse de către producătorii independenți de piese, destinate proceselor de reparații sau întreținere, atât pentru rețeaua autorizată de dealeri și pentru service-urile autorizate cât și pentru reparatorii independenți dar care sunt în principal comercializate sub „brandul" producătorilor neafiliați.

IAM sunt piese produse de către producători independenți, certificate de organismele abilitate, dar care nu echipează mașinile pe liniile de asamblare ale producătorilor. Sunt piese care se potrivesc la nivel de aplicație și care respectă prevederile legislației referitoare la siguranță și mediu.

Decizia finală de alegere în acest caz este a cumpărătorului piesei respective, care își fundamentează decizia pe criterii precum vârsta mașinii, gradul de utilizare și distanța parcursă într-un an, buget, preferința pentru o anumită marcă etc.

3. Piese de origine sau originale

Piese de origine sau originale (denumite în OG 80/2000 "Produs de origine").

În această categorie intră piesele OEM + OES conform cu clasificarea CLEPA.

Conform precizărilor Comisiei Europene, "Piese sau echipamente de origine" înseamnă piese sau echipamente fabricate în conformitate cu specificațiile și standardele de producție prevăzute de producătorul autovehiculului pentru producția unor piese sau echipamente pentru asamblarea autovehiculului în cauză.

Această categorie cuprinde piesele sau echipamentele fabricate pe aceeași linie de producție cu piesele sau echipamentele în cauză. Se consideră, dacă nu se dovedește contrariul, că piesele sunt de origine, în cazul în care producătorul lor certifică faptul că piesele corespund nivelului calitativ al componentelor utilizate pentru asamblarea autovehiculului în cauză și au fost fabricate în conformitate cu specificațiile și standardele de producție ale autovehiculului.

Piesele originale sunt produse în acord cu specificațiile și standardele de producție furnizate de către producătorii de mașini, aceleași cu piesele asamblate pe liniile de producție.

Piesele pot fi încadrate în categoria originale dacă (conform OG 80/2000 cu modificările sale până la zi):
- Sunt produse "in-house" de către producătorii de mașini.
- Sunt produse potrivit specificațiilor și standardelor de producție prevăzute de producătorul vehiculului pentru fabricarea unor produse utilizate pentru asamblarea vehiculului în cauză. Aceasta cuprinde produsele fabricate pe aceeași linie de producție cu produsele în cauză.
- Sunt produse de terți iar producătorul lor atestă faptul că produsele corespund nivelului calitativ al produselor utilizate pentru asamblarea vehiculului în cauză și că au fost fabricate potrivit specificațiilor și standardelor de producție ale producătorului vehiculului.

Notabil și conform cu precizările CLEPA (Asociația Europeană a Furnizorilor de Piese Auto) este faptul că peste 75% din valoarea de producție a unei mașini noi este reprezentată de valoarea componentelor produse de producătorii independenți de piese.

Producătorii de mașini furnizează, în cadrul rețelei autorizate de dealeri, piese cu însemnele comerciale proprii deși în majoritatea cazurilor piesele sunt furnizate de către alți producători de piese și echipamente originale.

4. Piese de calitate echivalentă

În această categorie intră piesele IAM conform cu clasificarea CLEPA.

Conform cu precizările Comisiei Europene (Comunicarea Comisiei - Orientări suplimentare privind restricțiile verticale în acordurile pentru vânzarea și repararea autovehiculelor, precum și pentru distribuția de piese de schimb pentru autovehicule, Jurnalul Oficial C 138 , 28/05/2010 p. 0016 - 0027), pentru a fi considerate ca fiind de "calitate echivalentă", piesele trebuie să aibă o calitate suficient de ridicată astfel încât utilizarea acestora să nu pună în pericol reputația rețelei autorizate respective. Sarcina de a demonstra că o piesă nu întrunește condiția de calitate prevăzută este în sarcina producătorului de mașini care trebuie să aducă dovezi ale lipsei calității în vederea descurajării folosirii acestei piese în cadrul rețelei autorizate de dealeri.

Ținând cont de această definiție, calitatea unei astfel de piese nu se referă la calitatea piesei originale montată pe mașină pe linia de asamblare ci se referă la calitățile intrinseci ale respectivei piese care îi permit să fie utilizată în aceleași scopuri ca și piesa de origine.

5. Exemplu comercial 1

Compania Textar produce plăcuțele de frână pentru echiparea pe linia de montaj a autovehiculelor unui producător de mașini.

1. Producătorul de autovehicule vinde în rețeaua de dealeri plăcuțe cu însemnele proprii (produse de Textar). În acest caz, piesele sunt considerate OEM.

2. Compania Textar vinde aceleași plăcuțe de frână care au fost distribuite pentru linia de asamblare și către distribuitorii independenți de această dată purtând însemnele Textar (piesele pot fi inscripționate și cu logo-ul producătorului de mașini). În acest caz piesele sunt considerate OES.

3. Însă, și compania LPR produce plăcuțe frână pentru autovehiculele producătorului de mașini și le comercializează în cadrul pieței distribuitorilor independenți, fără ca LPR să aibă vreo relație contractuală de furnizare de piese pentru linia de asamblare a acestuia. În acest caz piesele sunt considerate IAM.

6. Exemplu comercial 2

Compania KYB produce amortizoare pentru echiparea pe linia de montaj a unui producător de autovehicule.


1. Compania producătoare de autovehicule vinde în rețeaua de dealeri amortizoare cu însemnele proprii (produse de KYB). În acest caz, piesele sunt considerate OEM.

2. Compania KYB vinde aceleași amortizoare care au fost distribuite pentru linia de asamblare și către distribuitorii independenți de această dată purtând însemnele KYB (piesele pot fi inscripționate și cu logo-ul producătorului de mașini). În acest caz piesele sunt considerate OES.

3. Însă și compania Monroe produce amortizoare pentru autovehiculele aceluiași producător și le comercializează în cadrul pieței distribuitorilor independenți, fără ca Monroe să aibă vreo relație contractuală de furnizare de piese pentru linia de asamblare a producătorului japonez de autovehicule. În acest caz piesele sunt considerate IAM.

7. Piese contrafăcute

Conform cu definiția dată de GBLAAC (Alianța Globală a Liderilor de Afaceri Împotriva Contrafacerii), piesele contrafăcute sunt piese care copiază produsul, însemnele, codurile, ambalajul și/sau etichetele pieselor OEM, OES și IAM certificate.

8. Piese “captive”

Există o categorie de piese care pot fi obținute exclusiv de la producătorul autovehiculului sau de la membrii rețelelor sale autorizate (ex. șasiu, bloc motor, piese de caroserie) - aceste piese sunt denumite uneori „piese captive".

Motivele pentru care un producător independent nu poate produce aceste tipuri de piese pot fi legate de lipsa know-how - ului pentru anumite piese care prezintă o complexitate deosebită (șasiu, bloc motor), sau alte motive legate de impedimente juridice, cum este cazul altor categorii de piese de schimb, cum ar fi cele vizibile.

În prezent, în această categorie sunt incluse și piesele de schimb vizibile care sunt protejate prin înregistrare ca desene și/sau modele industriale. Acest tip de piese sunt distribuite în circuitul comercial doar de către producătorii de mașini înșiși. În această situație, dreptul exclusiv al producătorilor de mașini influențează capacitatea atelierelor independente (care nu fac parte din rețeaua de dealeri sau de service-uri autorizate ale producătorilor de mașini) de a concura liber și echitabil cu rețelele de dealeri sau cu service-urile autorizate.

Datorită protecției asigurate produselor ce încorporează un desen sau model industrial există practic ceva asemănător unui monopol al producătorilor produselor principale și aici ne referim în primul rând la producătorii de autovehicule cu privire la producția și comercializarea de piese de schimb pentru autovehiculele respective.

Această situație este generată de faptul că aspectul exterior al autovehiculelor este înregistrat ca desen/model industrial, iar producătorii de autovehicule se prevalează de drepturile conferite de înregistrarea desenului/modelului industrial pentru a solicita interzicerea comercializării de piese de schimb pentru respectivele autovehicule întrucât aspectul acestor piese de schimb este identic cu cel al elementelor care intră în compunerea autovehiculului și prin urmare aceste piese de schimb încalcă drepturile ce le revin producătorilor ca urmare a înregistrării ca desen industrial a imaginii autovehiculului.

Problema comerțului cu piese de schimb este atent analizată la nivel european, întrucât legislația aplicabilă în statele membre nu este unitară, iar legislația europeană privind protecția juridică a desenelor și modelelor industriale, în forma sa actuală, nu rezolvă această problemă.

Pentru acest motiv, în prezent Statele Membre au reglementat în mod diferit în legislațiile naționale problema protecției desenelor/modelelor industriale raportat la situația pieselor de schimb, de la liberalizare completă la restricții aspre.

Diferențele existente între legislațiile Statelor Membre afectează direct instituirea și funcționarea pieței europene interne în privința produselor care încorporează desene sau modele, denaturând concurența pe această piață, creând limitări ale comerțului liber între Statele Membre și întârziindu-se armonizarea legislațiilor naționale în acest domeniu.

Comisia UE a constatat problemele generate de reglementarea actuală a protecției acordate desenelor și modelelor industriale, motiv pentru care a considerat că se impune modificarea legislației actuale în sensul introducerii unei prevederi care să excepteze de la protecție produsele care au destinația de piese de schimb.

Sursa: www.augsburg.ro

Comentarii

Comentariul tău:


RO EN RU
Copyright © 2016 Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale. Toate drepturile rezervate.
Design web si programare

office@artri.ro
Tel: +4021 319 4525

Bd. Mărăşti 25
Bucureşti, sector 1