Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale
Wiki
ARTRI Facebook ARTRI Youtube ARTRI LinkedIn ARTRI Flickr
LOGIN
x

Login Utilizator

Informații exclusiv pentru membrii ARTRI

User*
Parola*
Realocare parola


Probleme actualeEuropa

Directiva 413/2015 referitor la unele abateri transfrontaliere

Denumirea completă este Directiva (UE)2015/413 din 11 martie 2015 de facilitare a schimbului transfrontalier de informații privind încălcările normelor de circulație care afectează siguranța rutieră.

Directiva trebuie analizată din perspectiva recentelor acuze ale transportatorilor români că au primit înştiinţări întârziate despre abaterile rutiere din Franţa. Analiza directivei poate clarifica doar o parte a problemei pentru că procedura de constatare a abaterilor din Franţa şi prevederile referitoare la termenul legal de aducere la cunoştinţă sunt stabilite de legislaţia naţională.

În România abaterile surprinse de dispozitivele electronice de înregistrat se constată în termen de 6 luni de la data comiterii şi se înştiinţează în termen de 60 de zile de la data constatării. Ar fi un total de maxim 8 luni.

Directiva tratează schimbul de date transfrontalier în cazurile unor abateri rutiere cu influenţă asupra securităţii rutiere:
(a) excesul de viteză;
(b) nefolosirea centurii de siguranță;
(c) nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului;
(d) conducerea sub influența alcoolului;
(e) conducerea sub influența drogurilor;
(f) nefolosirea căștii de protecție;
(g) utilizarea unei benzi interzise;
(h) folosirea ilegală a unui telefon mobil sau a altor dispozitive de comunicare în timpul conducerii.

Printre altele, pentru aceste abateri trebuie trimisă o aşa zisă scrisoare de informare către cel despre care sunt informaţii că a comis abaterea. Scisoarea trebuie trimisa in limba in care este emis certificatul maşinii (atunci când acesta a fost prezentat). Există un model recomandat dar statele pot face adăugiri pe el. Aşa se explică de ce pe unele înştiinţări primite de anumite firme există precizări referitoare la cel care trebuie să achite amenda si că neprecizarea informaţiilor despre şoferul contravenient poate fi, la randul ei, o abatere.

Pe lânga aceste lucruri ce se pot constata acum, există aşteptarea ca bazele de date să fie consultate în comun şi să se aplice şi sancţiunile complementare, ca de exemplu punctele de penalizare sau chiar suspendări de permis.

Modelul recomandat al scrisorii de informare este atașat.

Comentarii

Comentariul tău:


RO EN RU
Copyright © 2016 Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale. Toate drepturile rezervate.
Design web si programare

office@artri.ro
Tel: +4021 319 4525

Bd. Mărăşti 25
Bucureşti, sector 1