Am primit de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), Direcția Transport Rutier, următoarea informare cu privire la utilizarea utilizarea sistemului electronic de gestionarea a contingentului CEMT, pe care o reproducem......
Mai multSituația imigrației clandestine din Europa este în continuare tensionată. Un caz aparte a fost cea a taberelor de lângă Calais. Traversarea Canalului Mânecii rămâne o operațiune cu risc mare, chiar dacă tabăra a fost desființată.
După votul din Marea Britanie, al cărui rezultat este cunoscut sub numele Brexit, au apărut informații despre parteneri de afaceri ai transportatorilor care le-au recomandat acestora să facă instructaje cu șoferii pentru prevenirea incidentelor cu imigranții.
Pentru aceștia prezentăm câteva recomandări:
Măsuri recomandate transportatorului rutier de mărfuri
a) Faceţi uz de toate acordurile, declaraţiile comune de intenţie, listele de control, broşuri, programe de formare sau documente similare stabilite între autorităţile competente, autorităţile portuare, societăţile de navigaţie, operatori de feribot şi asociaţia dumneavoastră profesională pentru ameliorarea procesului de instruire internă în cadrul societăţii.
b) Întocmiţi o listă de control a procedurilor de securitate legate de imigrarea clandestină.
c) Daţi instrucţiunile necesare sau, daca este cazul, instituiţi un curs de formare pentru şoferi şi oferiţi o versiune imprimata a listei de control întocmite fiecărui şofer care efectuează operaţiuni pe un itinerariu sensibil, inclusiv pentru grupaj.
d) Consemnaţi activităţile legate de securitate intr-o arhivă specifică.
e) Asiguraţi-vă ca şoferii au primit echipamentele de securitate şi listele de control necesare, de preferinţă agreate de către autorităţile competente.
f) Verificaţi şi păstraţi listele de control deja completate. Examinaţi listele de control pentru a va asigura ca şoferii s-au conformat instrucţiunilor date de dvs.
g) Luaţi măsuri si consemnaţi-le in cazurile în care angajaţii nu au respectat politica întreprinderii.
h) În timpul desfăşurării de operaţiuni pe itinerarii sensibile in materie de imigrare clandestină, asiguraţi-vă că a fost implementat un sistem eficient de prevenire a oricărei posibile intruziuni si că acesta este folosit în mod corect.
i) Achiziţionaţi si instalaţi dispozitive moderne de supraveghere a vehiculului prin detectare tehnica (camere, etc) dacă preţul acestora este acceptabil pentru întreprinderea dvs.
j) Asiguraţi-vă ca şoferul dvs. are la bord dovezi că a primit instrucţiuni, lista de control corect şi in mod regulat completată şi semnată, ca şi certificatul expeditorului, dacă este posibil.
k) Dacă se poate, furnizaţi şoferilor numerele pentru apeluri de urgenţă sau alte numere de telefon la care pot suna pentru a intra în legătură cu întreprinderea lor sau alte autorităţi competente sau ambasade.
Măsuri recomandate şoferului pentru protejarea vehiculului de orice intruziune
a) Asiguraţi-vă că orice rupturi sau tăieturi în prelată sau găuri în caroseria vehiculului sunt reparate înainte de încărcare.
b) Dacă este prezent la încărcare, şoferul trebuie să se asigure că nimeni nu a putut pătrunde în vehicul şi nimic nu a fost strecurat înăuntru, în afară de marfă. Dacă şoferul nu e prezent la încărcare, se recomandă, mai ales pentru destinaţiile extrem de sensibile, ca persoana responsabilă de încărcarea vehiculului sa înmâneze şoferului o confirmare scrisă (semnând, de exemplu, lista de control) care să arate că operaţiunile de control au fost efectuate în mod corect şi că nici o persoană străină nu s-a strecurat la bord în timpul încărcării şi în momentul securizării vehiculului. Dacă persoana responsabilă cu încărcarea refuza sa dea o confirmare scrisă (să semneze lista de control), şoferul trebuie să consemneze acest lucru în listă şi să semneze.
c) La terminarea încărcării, compartimentul rezervat mărfii trebuie imediat securizat cu un dispozitiv de închidere, sigiliu sau alte echipamente de securizare potrivite.
d) Daca este cazul, asiguraţi-vă că prelata are corzile şi chingile intacte, că acestea trec prin fiecare punct de fixare, sunt întinse şi securizate cu un dispozitiv de închidere, plumb sau alt sistem de securizare.
e) Este necesar să nu existe nici un mod de a ajunge la compartimentul rezervat mărfii, în afara punctelor de acces securizate.
f) Dispozitivele de închidere, corzile, chingile de fixare ale prelatei şi celelalte dispozitive pentru securizarea compartimentului de marfă trebuie sa fie solide şi eficiente.
g) Dacă este cazul, utilizaţi sigiliile întreprinderii şi menţionaţi folosirea lor în lista de control care însoţeşte restul documentelor vehiculului.
h) Când un container sigilat (cu excepţia celor sigilate de autorităţile vamale) este încărcat intr-un camion, şoferul trebuie, în măsura în care este posibil, pentru destinaţiile extrem de sensibile în materie de imigrare clandestină şi cu titlu de măsura excepţională, să verifice dacă acesta nu adăposteşte persoane neautorizate. După aceasta verificare se recomandă resigilarea containerului şi menţionarea acestor operaţiuni în lista de control. Numerele noilor sigilii utilizate trebuie de asemenea menţionate în lista de control sau documentele care însoţesc vehiculul.
Se recomandă ruperea sigiliilor numai cu titlu excepţional şi numai ca ultimă soluţie. Conform procedurii normale, clientul trebuie să sigileze containerul şi să menţioneze acest lucru pe documentele însoţitoare. In acest caz, este de asemenea prevăzut că şoferul poate face uz de alte mijloace tehnice de control disponibile, cum ar fi controlul CO2, detectorul de mişcare, scanerele, câinii, controalele fizice etc. În plus, este recomandat ca şoferului sa i se dea numerele de apel pentru urgenţe sau alte numere de telefon la care poate contacta întreprinderea sa şi autorităţile competente.
i) Aceleaşi proceduri de examinare, de securizare si de înregistrare de mai sus trebuie aplicate şi in cazul in care compartimentul pentru marfă a fost deschis de către transportator, şofer sau orice altă persoană înainte de efectuarea operaţiunilor de control.
j) Daca un alt şofer preia vehiculul, el trebuie să se asigure că înăuntru nu se adăposteşte nici o persoană neautorizată. Se recomandă ca ambii şoferi să semneze lista de control pentru a dovedi astfel că s-a efectuat o verificare corespunzătoare.
k) În cazul în care şoferul nu poate sau nu este autorizat să utilizeze ştampila pentru a valida o operaţiune asupra vehiculului sau asupra înregistrării de date în documente, este recomandat ca acesta să menţioneze acest fapt pe lista de control şi apoi să o semneze personal.
office@artri.ro
Tel: +4021 319 4525
Bd. Mărăşti 25
Bucureşti, sector 1