În data de 04.10.2024 Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a emis un comunicat de presă referitor la anularea prevederii din Pachetul Mobilitate I care impunea operatorilor de transport rutier să......
Mai multDrepturile salariatilor detasati din sectorul rulant sau navigant
Ce drepturi sunt recunoscute pentru salariatii detasati din sectorul rulant sau navigant?
Nu exista nici o prevedere specifica pentru salariatii rulanti sau naviganti detasati, care beneficiaza de aceleasi drepturi fundamentale recunoscute si salariatilor detasati din alte sectoare de activitate.
Aceste drepturi sunt enumerate in articolul L. 1262 - 4 din codul muncii:
1. Libertatea individual si colectiva in relatiile de munca;
2. Discriminarile si egalitatea profesionala in relatiile de munca;
3. Protectia mamelor, concediul de maternitate, de paternitate si prenatal, conediile pentru evenimente in familie;
4. Conditiile de concediere si garantiile datorate salariatilor de catre intreprinderile pentru activitati lucrative temporare;
5. Dreptul la greva;
6. Timpul de lucru, pauze compensatoare, zile libere de sarbatoare legala, concediul anual platit, timpul de lucru si lucrul de noapte in cazul angajatilor tineri;
7. Conditii de plata a concediilor si pentru perioadele in care lucrul se intrerupe din cauza vremii nefavorabile (ex. pe santiere);
8. Salariul minim si plata salariului, inclusiv majorarile datorate pentru orele suplimentare de lucru, ca si suplimentele la salariu, stabilite prin lege sau fixate prin contract;
9. Reguli referitoare la sanatatea si securitatea la locul de munca, varsta minima pentru angajare, angajarea copiilor;
10. Munca ilegala.
Salariatul detasat trebuie mai ales sa fie platit pe baza salariului minim din Franta sau a salariului conventional daca acesta este mai mare decat cel rezultat din aplicarea prevederilor legale.
In acelasi timp, beneficierea de drepturile garantate prin textele franceze nu impiedica mentinerea altor drepturi mai favorabile, precum cele care decurg din aplicarea prevederilor legale in contractul de munca al salariatului detasat. Spre exemplu, salariatul detasat isi pastreaza remuneratia contractuala daca aceasta este mai mare decat salariul minim sau cel conventional din Franta.
Noua reglementare creeaza drepturi noi pentru salariatii din sectorul transporturilor terestre detasati in Franta?
Nu creeaza drepturi noi, dar adapteaza modalitatile existente de aplicare a legii detasarii pentru o mai buna garantare a faptului ca personalul rulant sau navigant din transporturile terestre beneficiaza efectiv de drepturile care le sunt recunoscute prin directiva 96/71/CE din decembrie 1996 si care sunt enumerate in articolul L. 1262-4 din codul muncii francez.
Concret, ce elemente trebuie avute in vedere pentru calcularea salariului minim de referinta?
In cadrul articolului 3 alin. 1 al directivei 96/71/CE din 16 decembrie 1996, articolul L. 1262-4 din codul muncii prevede ca elementele salariului minim de referinta aplicabil in Franta sunt:
• salariul minim (pe ora sau pe luna);
• majorarile pentru efectuarea orelor de lucru suplimentare;
• precum si suplimentele salariale stabilite prin lege sau fixate prin contract.
Sumele sunt exprimate la valoarea bruta.
Elementele valabile in prezent pentru personalul rulant se pot gasi aici: http://www.developpement-durable.gouv.fr/Formalites-declaratives,47857.html.
Elementele valabile in prezent pentru personalul navigant se pot gasi aici: http://www.developpement-durable.gouv.fr/Detachement-dans-le-transport.html .
Reamintim ca salariatul isi pastreaza salariul care ii este platit in virtutea dreptului aplicabil la contractul sau de munca, daca valoarea acestui salariu este mai mare decat salariul minim de referinta din Franta.
Ce elemente din remuneratia platita salariatului de catre intreprinderea care nu e stabilita in Franta pot fi retinute pentru verificarea respectarii salariului minim din Franta ?
Conform punctului 7 din articolul 3 al directivei 96/71/CE din 16 decembrie 1996, elementele ce pot fi retinute sunt :
- salariul ;
- majorarile eventuale pentru orele de lucru suplimentare ;
- eventualele suplimente la salariu (ex.spor de vechime) ;
- eventualele indemnizatii legate de detasare (ex. prima de expatriere);
- eventualele avantaje in natura.
Aceste sume sunt exprimate la valoarea bruta.
In scimb, nu sunt luate in considerare sumele varsate cu titlul de rambursare a cheltuielilor de tipul cheltuielilor de calatorie, de cazare si masa, intelegand ca aceste sume prezinta un caracter forfetar.
Ce rata de schimb trebuie folosita in cazul in care salariul nu este exprimat in euro ?
Conversia in euro a salariului platit in moneda straina se face dupa ultimul curs de referinta publicat de Banca Centrala Europeana, la data prevazuta a inceperii detasarii. Intreprinderea poate folosi cursul publicat pentru intregul semestru, sau cursul publicat pentru o perioada de referinta mai scurta.
Concret, cum se stabilesc data si ora de intrare si de iesire in/din teritoriul francez ?
Nu exista o regula specifica pentru sectorul transporturilor.
In general, in cazul in care se suspecteaza o micsorare a duratei de lucru in franta, sarcina de a face dovada revine serviciilor de control, angajatorul putand sa conteste aprecierile controlorilor prin orice mijloc considerat potrivit.
Cum se aplica regulile referitoare la timpul de lucru, mai ales in cazul detasarilor de scurta durata ?
Respectarea duratelor maxime de lucru, precum si a celor minime de repaus prevazute de reglementarea franceza nu poate fi ceruta decat cu conditia ca salariatul sa fie detasat in Franta pentru o perioada cel putin egala cu perioada de referinta.
De exemplu, durata maximala saptamanala de lucru pentru o saptamana izolata trebuie respectata daca salariatul a fost detasat pentru operioada de minim o saptamana si nu se aplica daca perioada de detasare este de cateva zile.
Regulile de refeinta pentru personalul rulant se pot consulta aici : http://www.developpement-durable.gouv.fr/Formalites-declaratives,47857.html.
Regulile de refeinta pentru personalul navigant se pot consulta aici : http://www.developpement-durable.gouv.fr/Detachement-dans-le-transport.html .
office@artri.ro
Tel: +4021 319 4525
Bd. Mărăşti 25
Bucureşti, sector 1