Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale
Wiki
ARTRI Facebook ARTRI Youtube ARTRI LinkedIn ARTRI Flickr
LOGIN
x

Login Utilizator

Informații exclusiv pentru membrii ARTRI

User*
Parola*
Realocare parola


Info InternaționalFranța

Întrebări frecvente despre Loi Macron, partea I

DOSAR FRANTA, SECTIUNEA 1


Prezentarea noilor formalitati aplicabile detasarii anumitor salariati din domeniul transporturilor

In general, care sunt finalitatile noii reglementari franceze?
In contextul directivelor 96/71/CE a Parlamentului european si a Consiliului din 16 decembrie 1996 si 2014/67/UE, noua reglementare din Franta (articolele L. 1331-1 la L. 1331-3 si articolele R 1331-1 la R. 1331 - 11 din codul transporturilor) adapteaza la situatia particulara a transporturilor terestre formalitatile prevazute prin codul muncii in cazul detasarii lucratorilor.

Noile reguli urmaresc trei obiective:
• sa precizeze formalitatile adaptate la intreprinderile de transport terestru care detaseaza pe teritoriul national salariati din zona personalului rulant sau navigant, formalitati de drept comun prevazute de codul muncii in aplicarea directivei 96/71/CE din 16 decembrie 1996 si a directivei 2014/67/CE din 15 mai 2014;
• sa faciliteze accesul lucratorilor rulanti sau naviganti detasati la informatii despre drepturile lor;
• sa intareasca eficacitatea controalelor cu scopul de a combate mai usor fraudele in domeniul detasarilor care reprezinta practici de concurenta sociala neloaiala, care aduc prejudicii intreprinderilor care respecta legea si conditiile de munca ale lucratorilor detasati.

La ce data intra in vigoare noile formalitati? Este prevazuta o perioada tranzitorie care sa permita intreprinderilor sa se adapteze?
Noile formalitati sunt pe deplin aplicabile incepand de la 1 iulie 2016. Serviciile de control sunt rugate sa tina cont de caracterul novator al acestor formalitati in perioada imediat urmatoare intrarii lor in vigoare.


Care este campul de aplicare al noilor formalitati?
Noile formalitati se aplica intreprinderilor stabilite in afara Frantei care indeplinesc urmatoarele doua conditii cumulative:
1. exercita una dintre activitatile de transport terestru definite la articolul L. 1321 - 1 din codul de transport (practic e vorba despre o activitate de transport rutier sau fluvial) sau sunt intreprindere cu activitate temporara;
2. detaseaza un lucrator salariat rulant sau navigant pe teritoriul francez, in cazurile prevazute prin articolul L. 1262-1 sau prin articolul 1262-2 din codul muncii.
Aceste cazuri diferite corespund celor descrise in articolul 1 al directivei 96/71/CE din 16 decembrie 1996. Poate fi vorba despre:
• executarea unei prestar i de servicii transnationale, daca beneficiarul prestarii este stabilit sau functioneaza in Franta;
• o mutare intra-grup, constituita pentru punerea la dispozitie de personal intre intreprinderile unui singur grup sau diferite sedii ale unei singure societati;
• punerea la dispozitie pentru o intreprindere care fiinteaza in Franta a unui salariat de catre o intreprindere cu activitate temporara stabilita in strainatate.
Formalitatile specifice prevazute pentru detasarea in domeniul transporturilor terestre nu sunt aplicabile intreprinderilo care nu au calitatea de intreprindere de transport public, cum ar fi intreprinderile industriale care angajeaza personal rulant sau navigant pentru a-si transporta produsele proprii.


Noua reglementare se refera si la lucratorii independenti? Cum sunt identificati acestia?
Pentru lucratorii independenti nu se schimba nimic:
• ei nu intra in campul de aplicare a regulilor despre detasare, si de aceea nu sunt supusi obligatiei declarative, fie ea de drept comun sau specifica transporturilor terestre;
• calitatea de lucrator independent ramane independenta de regulile prevazute de codul transporturilor. Lucratorii independenti nu au nici o obligatie sa constituie dinainte sau sa furnizeze probe despre situatia lor, care poate fi stabilita numai prin documentele cerute de reglementarile in materie de drept pentru societati si de reglementarile pentru transport.

De ce reglementarea franceza nu precizeaza cazurile de aplicare a regulilor de detasare pentru diferite operatiuni de transport?
Pentru ca nu e obiectul sau. Noua reglementare nu face decat sa defineasca formalitatile adaptate la specificul transporturilor.
Campul de aplicare a legii detasarii ramane exclusiv definit de catre regulile directivei 96/71/CE din 16 decembrie 1996, transpuse in Franta prin articolele L. 1262-1 si L. 1262-2 din codul muncii.
In practica, transporturile internationale cu destinatie sau cu plecare din Franta, ca si cabotajul pe teritoriul francez, efectuate de catre un salariat temporar trimis in Franta si a carui relatie de lucru cu intreprinderea care l-a trimis subzista, raspund la criteriile de aplicare a legii detasarii si se supun obligatiilor declarative specifice detasarii in transporturile terestre.
Dimpotriva, simpla tranzitare a teritoriului national, care nu implica operatiuni de incarcare/descarcare de marfuri sau imbarcare/debarcare pasageri, nu raspunde criteriilor legii detasarii si, prin urmare, nu este supusa nici unei obligatii declarative fie ea de drept comun sau specifica transporturilor terestre.

Exista formalitati diferite pentru salariatii care conduc vehicule de 3,5 tone?
Nu. Formalitatile specifice prevazute de codul transporturilor sunt aceleasi pentru salariatii detasati care conduc vehicule usoare. Deci aceasta prevedere li se aplica si lor.

Exista formalitati diferite pentru salariatii din sectorul transportului de persoane? Ce tipuri de transport de persoane sunt vizate?

Nu. Formalitatile specifice prevazute de codul transporturilor sunt independente de natura activitatii (transport de marfuri sau de persoane).
Serviciile regulate de transport rutier de persoane efectuate de catre personal rulant care apartine unor intreprinderi nerezidente pot fi supuse unor formalitati declarative specifice daca activitatea lor presupune imbarcari sau debarcari de pasageri pe teritoriul francez. Originalul autorizatiei de transport sau copia sa conforma de la bordul vehiculului, precizand mai ales opririle si orarul curselor, va permite stabilirea adevarului despre supunerea sau nu a acestuia la regulile detasarii.

Daca autorizatia comporta puncte de imbarcare sau debarcare a pasagerilor in Franta, soferul vehiculului se va supune regulilor detasarii. In schimb, daca se dovedeste ca terotoriul francez este doar tranzitat, regulile detasarii nu se aplica.

In plus, operatiunile de cabotaj efectuate in cadrul unui serviciu regulat vor conduce la aplicarea regulilor detasarii pentru soferul respectiv.

Serviciile internationale ocazionale care au ca punct de plecare teritoriul altui Stat membru, fie ca sunt sau nu sunt organizate in cadrul unui voiaj forfetar in sensul directivei (UE) nr. 2015/2302 a Parlamentului european si a Consiliului din 25 noiembrie 2015, nu se supun regulii detasarii in masura in care operatiunea de transport consista in a deplasa un grup constituit de persoane, fara operatiuni de imbarcare sau debarcare a altor persoane de-a lungul itinerariului.

Totodata trebuie precizat ca transporturile de cabotaj efectuate in cadrul unui serviciu ocazional sau in cadrul unui serviciu regulat specializat, asa cum sunt acestea definite in regulamentul (CE) nr. 1073/2009, se supun regulilor detasarii.

Foaia de parcurs, document de control al carui model e prevazut in anexa 1 a regulamentului (CE) nr. 361/2014 al Comisiei care indica modalitatile de aplicare a regulamentului (CE) nr. 1073/2009 stabilind regulile comune de acces la piata internationala a serviciilor de transport cu autocarul si autobuzul va permite stabilirea supunerii sau nu la regulile detasarii, in functie de natura operatiunii de transport efectuate.

Intreprinderile care asigura transportul particular al persoanelor (ex. taxi) nu intra in campul de aplicare al noii reglementari.

 

Comentarii

Comentariul tău:


RO EN RU
Copyright © 2016 Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale. Toate drepturile rezervate.
Design web si programare

office@artri.ro
Tel: +4021 319 4525

Bd. Mărăşti 25
Bucureşti, sector 1