Am primit de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), Direcția Transport Rutier, următoarea informare cu privire la utilizarea utilizarea sistemului electronic de gestionarea a contingentului CEMT, pe care o reproducem......
Mai multReprezentantul angajatorului in Franta
Cine poate fi desemnat ca reprezentant al angajatorului in Franta?
Conform articolului 9-1.e) din directiva 2014/67/UE din 15 mai 2014, articolul L. 1262-1 din codul muncii prevede ca orice angajator care detaseaza salariati in Franta trebuie sa desemneze un reprezentant pe teritoriul acestei tari, al carui rol va fi acela de a tine legatura cu serviciile de control.
Nu susnt reguli specifice pentru sectorul transporturilor terestre in privinta desemnarii unui astfel de reprezentant. Poate fi vorba despre orice persoana fizica sau juridica, angajata a intreprinderii sau din afara acesteia, la alegerea angajatorului, care dispune insa de competentele cerute pentru a-si asigura sarcina si care este prezenta in Franta. Remuneratia reprezentantului se fixeaza contractual cu intreprinderea care il alege. In caz de nerespectare a obligatiilor ce revin reprezentantului, acesta este responsabil in fata justitiei fata de angajatorul care l-a desemnat.
Care este perioada pentru care reprezentantul angajatorului care detaseaza personal din sectorul navigant sau rulant trebuie sa raporteze in fata serviciilor de control?
Aceasta perioada, proprie transporturilor terestre, este fixata la 18 luni dupa data incheierii detasarii salariatului.
Sunt prevazute sanctiuni contra reprezentantului, de exemplu daca acesta nu raspunde sau raspunde de o maniera incompleta solicitarilor serviciilor de control?
Nu. Cu toate acestea eventualele neconformitati din activitatea sa pot fi sanctionate penal sau administrativ catre angajator (de ex. o amenda administrativa se poate impune daca se constata ca sa u pare ca angajatorul nu a intocmit atestatele de detasare).
Care este rolul reprezentantului angajatorului?
Reprezentantul trebuie sa poata raspunde solicitarilor serviciilor de control.
Pentru aceasta el trebuie sa detina anumite documente.
In cazul detasarii salariatilor rulanti sau naviganti el trebuie sa pastreze statele pentru plata salariilor corespunzatoare perioadei detasarii. Acestea pot fi inlocuite si cu alte documente, sub rezeva ca aceste documente sa poarte mentiuni, precis enumerate despre salariul pe ora brut al salariatului, despre orarul de lucru ( cu specificarea clara a orelor platite majorat), despre concedii si zile de sarbatoare libere si despre felul in care acestea au fost remunerate.
In plus, reprezentantul trebuie sa detina documente:
• care dovedesc ca salariul a fost platit;
• care mentioneaza desemnarea sa de catre intreprindere;
• care mentioneaza titlul contractului colectiv aplicabil salariatului detasat.
In cat timp si sub ce forma reprezentantul angajatorului trebuie sa raspunda serviciilor de control?
Acesta trebuie sa fie in masura sa prezinte sau sa comunice in cel mai scurt timp posibil documentele cerute de catre serviciile de control. Aceste documente trebuie sa fie intocmite deja pentru a fi prezentate la control si nu sa fie intocmite numai in cazul in care sunt solicitate de catre serviciile de control.
Ce trebuie sa faca un client atunci cand partenerul sau de contract detaseaza salariati intrand astfel in campul de aplicare al noii reglementari?
Clientul trebuie sa se asigure/sa verifice ca atestatul de detasare a fost corect intocmit.
In cadrul contractului de transport, care sunt obligatiile destinatarului?
Ca regula generala, destinatarul nu are obligatii speciale in cadrul contractului de transport.
Destinatarul (profesionist) stabilit in Franta poate fi uneori, cu titlu subsidiar solicitat:
• daca detasarea intervine in cadrul unei prestari transnationale de transport;
• si in cazul in care nici clientul si nici transportatorul nu sunt stabiliti in Franta.
Daca aceste conditii se cumuleaza, destinatarul poate fi alertat de catre serviciile de control sa ceara angajatorului reglementarea anumitor situatii neregulamentare (neplata salariului minim, conditii necorespunzatoare de cazare, nerespectarea prevederilor de baza ale dreptului muncii).
Daca destinatarul nu intervine sau nu demonstraza ca a facut vreun demers, el poate fi declarat responsabil solidar pentru aceste nereguli.
office@artri.ro
Tel: +4021 319 4525
Bd. Mărăşti 25
Bucureşti, sector 1