Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale
Wiki
ARTRI Facebook ARTRI Youtube ARTRI LinkedIn ARTRI Flickr
LOGIN
x

Login Utilizator

Informații exclusiv pentru membrii ARTRI

User*
Parola*
Realocare parola
Noutăți Stiri

Cardiacii și bolnavii de diabet vor putea avea permis doar după avizul medicului de specialitate

19.12.2017
1

Decembrie 19, 2017

Persoanele care suferă de boli cardiovasculare vor putea obține sau reînoi permisul de conducere doar după ce medicul de specialitate își va da avizul în acest sens, conform unui ordin al ministrului sănătății, postat în dezbatere publică pe pagina instituției.

Ordinul respectă prevederile unor decizii ale Comisiei Europene din 2016 și modifică OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, la articolele referitoare la examinarea medicală a conducătorilor de autovehicule, precum şi a persoanelor care doresc să obţină permis de conducere. ”Aşa cum rezultă din cuprinsul Directivei 2016/1106 a Comisiei din 7 iulie 2016, este necesară actualizarea dispoziţiilor referitoare la bolile cardiovasculare, luându-se în considerare cele mai noi cunoştinţe medicale care să vină în sprijinul elaborării unor indicaţii mai clare privind afecţiunile care permit sau nu permit eliberarea şi reînnoirea permiselor de conducere auto”, explică reprezentanții ministerului Sănătății în referatul de aprobare al Ordinului.

Normele minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1162/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.631 din 8 septembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

Punctul 4 „Afecţiuni cardiovasculare“ se modifică şi va avea următorul cuprins:

4. Afecţiunile cardiovasculare pot determina o alterare bruscă a funcţiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranţa rutieră, reprezentând un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul.

4.1. În cazul următoarelor afecțiuni cardiovasculare, candidaților sau conducătorilor auto le pot fi eliberate sau reînnoite permisele de conducere auto numai după ce afecțiunea în cauză a fost efectiv tratată și sub rezerva avizului eliberat de medicul de specialitate cardiologie și, după caz, prin efectuarea unui control medical periodic (li. a) – lit. w)

Pentru alte afecțiuni, detaliate la art. 4.2.1. lit. a) – lit. i), eliberarea permisului de conducere va fi interzisă, nu doar condiționată de avizul medicului.

Pentru persoanele afectate de diabetul zaharat, avizul medicului se reînnoiește periodic, cel târziu la 5 ani.

La punctul 5 „Diabetul zaharat”, subpunctele 5.2.1 și 5.2.2. se modifică și vor avea următorul cuprins:

“ 5.2.1. Un candidat sau un conducător auto care suferă de diabet zaharat și care urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înțelege riscurile hipoglicemiei și că este capabil să țină sub control aceste episoade; nu se eliberează și nu se reînnoiesc permisele de conducere auto în cazul solicitanților sau conducătorilor auto care nu au primit informații referitoare la aceste riscuri și nu sunt deplin conștienți de implicațiile hipoglicemiei.

5.2.2.1. În cazul în care un candidat sau un conducător auto cu diabet zaharat urmează un tratament medicamentos, eliberarea sau reînnoirea permiselor se efectuează numai pe baza avizului medicului diabetolog și, după caz, pe baza unor controale medicale periodice efectuate la intervale de maxim 5 ani; în cazul hipoglicemiilor cronice grave în timpul orelor de activitate, permisul de conducere auto se eliberează sau se reînnoiește numai după ce au trecut 3 luni de la cel mai recent episod.

 

După perioada de dezbatere publică de până la 30 ianuarie 2018, timp în care se pot trimite sugestii și opinii cu privire la modificări, ordinul de ministru va fi adoptat și publicat în Monitorul Oficial, pentru a fi aplicat.

(sursa : Lege Start, postat de
Traian Dobre

Comentarii:

Comentariul tău:


RO EN RU
Copyright © 2016 Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale. Toate drepturile rezervate.
Design web si programare

office@artri.ro
Tel: +4021 319 4525

Bd. Mărăşti 25
Bucureşti, sector 1