Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale
Wiki
ARTRI Facebook ARTRI Youtube ARTRI LinkedIn ARTRI Flickr
LOGIN
x

Login Utilizator

Informații exclusiv pentru membrii ARTRI

User*
Parola*
Realocare parola
Noutăți Stiri

Decarbonizarea camioanelor în Europa – un ideal (prea) îndepărtat?

20.09.2022
1

Într-un raport1 recent, ITF (International Transport Forum) încearcă să fixeze un orizont de timp în care camioanele grele pot deveni neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon. Demersul ITF a luat în considerare trei abordări tehnologice: vehicule electrice, sisteme rutiere electrice și vehicule cu sisteme de propulsie pe bază de hidrogen. Precizăm că sistemele rutiere electrice fac referire la drumuri/șosele deasupra cărora exista o sursă electrică la care se pot conecta camioanele. Autorii acestui raport pornesc de la premiza că incertitudinile legate de aceste soluții tehnologice împiedică luarea deciziilor privind calea de urmat. Analiza încearcă să pună în lumină viabilitatea financiară a celor trei tehnologii diferite și să o compare cu aceea a vehiculelor diesel convenționale prin intermediul costului total de proprietate. Autorii afirmă că au luat în calcul un număr mare de scenarii (1000) pentru a reduce gradul de incertitudine. Concluzia raportului este că primele doua variante tehnologice evocate mai sus vor deveni eficiente în termeni de cost până în anul 2040, în funcție de gabarit: camioanele mai ușoare ar putea deveni eficiente în câtiva ani iar cele grele după 2035. Autovehiculele cu propulsie pe bază de hidrogen, în schimb, vor fi mai puțin competitive, urmând ca acestea să aibă un rol de nișă.

Asupra acestui diagnostic privind decarbonizarea viitoare a transporturilor de marfă planează însă multe incertitudini, recunoscute chiar de autorii raportului citat. Astfel este probabil că vehiculele electrice vor costa mai mult și vor avea de făcut față unor constrângeri mai mari decât vehiculele care utilizează un sistem rutier electric, care ar putea împiedica adopția lor rapidă în exploatare. Pe de altă partă, nu e deloc clar cât de repede ar putea fi implementate sistemele rutiere electrice, costurile de construcție urmând a fi considerabile.
Fără să lămurească aceste aspecte și fără a examina consecințele costisitoare la nivel economic, social și chiar ecologic - pe care decarbonizarea camioanelor în Europa le-ar produce cu siguranță - experții ITF schițează câteva recomandări menite, în viziunea lor, să facă mai ușoară tranziția către camioanele "verzi":

- autoritățile trebuie să se asigure că politicile de promovare a electrificării directe a camioanelor rămân neutre din punct de vedere tehnologic;
- lansarea de studii specifice și proiecte pilot pentru a evalua avantajele sistemelor de drumuri electrice pentru infrastructură;
- dezvoltarea în continuare a unor tehnologii de decarbonizare pentru condiții dificile de transport rutier de marfă;
- adoptarea unor politici care ajută vehiculele cu emisii zero să devină mai devreme competitive din punct de vedere al costurilor;
- accelerarea implementării infrastructurii vehiculelor cu emisii zero;
- consolidarea reglementărilor care fac camioanele mai eficiente din punct de vedere energetic.

Observăm că implicarea politică centrală este îndeosebi invocată pentru a putea pune în practică ambițioasele proiecte ce vizează reducerea emisiilor de carbon. Am adăuga că în absenta acestei intervenții întreaga analiză a eficienței în termeni de cost a soluțiilor verzi de transport marfă ar fi destul de șubredă.
Concluzia raportului este totuși că vehiculele cu zero-emisii vor fi competitive până în anul 2040 fără adoptarea unor politici suplimentare, acestea fiind însă necesare pentru accelerarea atingerii obiectivului decarbonizării transporturilor de marfă în Europa.

Noi credem că doar intervenția din ce în ce mai agresivă a autorităților europene va putea impune aceste soluții tehnologice de decarbonizare care nu îndeplinesc nici pe departe o unanimitate în rândul profesioniștilor din transporturi. În plus, în cazul României, adoptarea celor două soluții ar presupune un efort financiar colosal din partea statului și a transportatorilor, care nu știm să fi fost cuantificat în mod realist de vreun studiu. De aceea, credem că o veritabilă dezbatere privind fatalitatea angajării pe drumul foarte ideologizat al decarbonizării ar fi salutară.

Note:
1. ITF (2022), "Decarbonising Europe`s Trucks: How to Minimise Cost Uncertainty", International Transport Forum Policy Papers, No. 107, OECD Publishing, Paris.

Comentarii:

Comentariul tău:


RO EN RU
Copyright © 2016 Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale. Toate drepturile rezervate.
Design web si programare

office@artri.ro
Tel: +4021 319 4525

Bd. Mărăşti 25
Bucureşti, sector 1