Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale
Wiki
ARTRI Facebook ARTRI Youtube ARTRI LinkedIn ARTRI Flickr
LOGIN
x

Login Utilizator

Informații exclusiv pentru membrii ARTRI

User*
Parola*
Realocare parola








Noutăți Stiri

Din nou despre ZET

4.10.2023
0

În ultimele săptămîni presa europeană este plină de știri privind expansiunea pieței autovehiculelor electrice. Astfel, în mai multe țări UE vânzările de mașini electrice, în creștere puternică în ultimele luni, au ajuns la o cotă de piață de 20%. Vânzările au fost dominate ca și până acum de TESLA, în detrimentul producătorilor europeni.
Cum anul fatidic al renunțării la motoarele termice se apropie, nu putem să nu constatăm că din zona transporturilor de marfă nu vin prea multe informații optimiste, cel puțin nu pentru promotorii frenetici ai ZET (zero-emission truck) și, implicit, ai „salvării planetei". În acest context, International Transport Forum (ITF) a organizat în data de 02.10.2023 un webinar menit să ia pulsul decarbonizării transporturilor de marfă (The Total Cost of Ownership of Zero-emission Trucks).
Vorbitorii, profesioniști din domeniul transporturilorm atât din UE cât și din SUA, au subliniat că vehiculele utilitare electrice mici și medii sunt deja eficiente din punctul de vedere al costurilor, în timp ce pentru camioanele mari se așteaptă ca acestea să devină eficiente în intervalul 2025-2028.
Din păcate, acestea au fost cam singurele știri „pozitive". Astfel, costul unui zero-emission truck (ZET) este în prezent de două-trei ori mai mare decât echivalentul diesel, ceea ce duce și la un cost dublat pentru clienți (pentru serviciile realizate cu ZET). Un vorbitor din SUA a arătat că hub-urile multifuncționale de încărcare pentru ZET sunt eficiente doar în statele care sprijină intens decarbonizarea (ex: California, Washington, Oregon) dar total ineficiente în celelalte state. Același vorbitor a menționat prețul prohibitiv al unui ZET (500.000 USD), într-o țară unde multe firme de transport operează flote second-hand, costul de achiziție al unui camion fiind de 50.000 USD, adică de 10 ori mai mic decât un ZET nou. Inevitabil, această asimetrie va genera, în contextul decarbonizării impuse de stat, multe consolidări sau, mai prozaic spus, eliminarea firmelor mai mici de către marile corporații.
O altă problemă este inexistența unui know-how pentru finanțarea ZET. Cu alte cuvinte, băncile sau societățile de leasing sunt reticente în a intra pe această piață, mai ales pentru că e dificil să stabilească valoarea reziduală, nefiind date suficiente privind comportarea în timp a bateriilor electrice.
Nici soluția camioanelor pe hidrogen, sprijinită de anumite companii (Mercedes, de exemplu) și chiar de unele țări (Germania și, recent, Franța) nu e deocamdată mai viabilă, costul unui astfel de camion fiind și mai mare decât al unui ZET iar hidrogenul fiind foarte scump (25-30 eur/kg).
S-a menționat, de asemenea, lipsa unui sistem energetic adecvat în multe țări (sudul și estul Europei) compatibil cu electrificarea totală a transporturilor și cu infrastructura de încărcare.
Confruntați cu aceste probleme, insurmontabile pe o piață liberă, profesioniștii prezenți au făcut un apel la intervenția statului (Policy is critical!), altfel spus la reglementare care înseamnă, pe de o parte subsidii considerabilepentru achiziția de camioane electrice, dar și investiții majore în infrastructura de încărcare.
Salutând inițiativa ITF de a organiza acest webinar, nu putem să nu observăm că nimeni din cei prezenți nu a încercat să evalueze dacă implicarea statului în decarbonizare este sustenabilă financiar, statele europene afișând în general deficite cronice. De asemenea, nu putem să nu ne întrebăm cine va avea mai mult de profitat de pe urma cheltuielilor publice pentru încurajarea decarbonizării. Desigur nepoții și strănepoții noștri care vor trăi în anul ... 2100. Dar mai ales, marile corporații care își vor continua extinderea cu banii statelor pe care le-au subordonat. Vom plăti toți pentru decarbonizare, dar va beneficia doar o elită economică incontrolabilă și cu vădite afinități dictatoriale. De fapt, utilizând faimosul mecanism al optimizării fiscale, marile corporații vor plăti în continuare impozite foate mici, lăsând grija planetei pe umerii celorlalți, deși vor continua să sprijine agresiv omniprezenta ideologie a tranziției climatice.
Pentru cei mai mulți însă, aerul curat visat de ecologiști este deja poluat de noxele irespirabile ale gîndirii unice, în centrul căreia tronează inatacabil și inaccesibil idolul decarbonizării absolute. Spre binele general, sperăm ca proba realității să tempereze totuși elanul economic sinucigaș al UE în lupta sa himerică pentru salvarea planetei.

by ARTRI

Comentarii:

Comentariul tău:


RO EN RU
Copyright © 2016 Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale. Toate drepturile rezervate.
Design web si programare

office@artri.ro
Tel: +4021 319 4525

Bd. Mărăşti 25
Bucureşti, sector 1