Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale
Wiki
ARTRI Facebook ARTRI Youtube ARTRI LinkedIn ARTRI Flickr
LOGIN
x

Login Utilizator

Informații exclusiv pentru membrii ARTRI

User*
Parola*
Realocare parola
Noutăți Stiri

Greva transportatorilor polonezi

7.11.2023
0

Transportatorii polonezi au blocat luni, 06.11.2023, drumurile către trei puncte de acces ale frontierei cu Ucraina, în semn de protest față de absența oricărei restricții pentru transportatorii ucraineni de mărfuri pe teritoriul Poloniei, ceea ce le afectează serios afacerile. Prin cele trei puncte de trecere a frontierei afectate trec în fiecare zi câteva sute de camioane, în ambele direcții. Protestatarii au spus că vor lăsa să treacă granița un camion pe oră, dar scutesc unele transporturi de la blocada lor, inclusiv echipamente pentru armata Ucrainei, ajutor umanitar, substanțe volatile și transporturi de animale.
Protestul vine pe fondul unei încetiniri economice în Europa și a unei relaxări a reglementărilor pentru companiile de transport ucrainene în 2022 de către Uniunea Europeană pentru a ușura transportul de mărfuri către și din țara invadată de Rusia.
Cererile protestatarilor includ, printre altele, reimpunerea restricțiilor privind numărul de camioane înmatriculate în Ucraina care intră în Polonia și interzicerea companiilor de transport cu capital din afara Uniunii Europene.
Săptămâna trecută, Jacek Sokol, co-organizator al protestului și șef adjunct al Comitetului pentru Protecția Transportatorilor și Angajatorilor din Transporturi, a indicat ca motiv al protestului faptul că firmele de transport din Ucraina intră fără restricții și efectuează operațiuni de transport pe care nu au dreptul să le efectueze. El a mai spus că măsurile de protest vor afecta traficul în ambele sensuri la punctele de trecere din Dorohusk și Hrebenne-Rawa Ruska, precum și traficul de ieșire prin Korczowa.
Potrivit lui Sokol, înainte de invazia Rusiei, companiilor de transport ucrainene li s-au acordat 160.000-180.000 autorizații anuale poloneze, dar nu și pentru transporturile în interiorul țării (de cabotaj). Acest acces limitat s-a transformat, în realitate, într-un aflux necontrol, la fel ca în cazul cerealelor.
Potrivit Ministerului Infrastructurii din Ucraina, o medie de 40.000-50.000 de camioane trec lunar granița cu Polonia prin opt puncte de trecere existente, de două ori mai multe decât înainte de război. Potrivit acestuia Ucraina exportă tot atâtea mărfuri prin Polonia cât și prin toți ceilalți vecini la un loc.
Protestul declanșat ieri reflectă disperarea transportatorilor polonezi care au pierdut piețe în est, respectiv în Ucraina, Belarus și Rusia.

by ARTRI

Comentarii:

Comentariul tău:


RO EN RU
Copyright © 2016 Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale. Toate drepturile rezervate.
Design web si programare

office@artri.ro
Tel: +4021 319 4525

Bd. Mărăşti 25
Bucureşti, sector 1