Într-un articol publicat la începutul acestei luni în ziarul The Guardian, faimosul actor britanic Rowan Atkinson afirmă nici mai mult nici mai puțin că luna de miere a automobiliștilor cu mașinile electrice a luat sfârșit. Trebuie să adăugăm imediat că Rowan Atkinson, celebru pentru interpretarea personajului Mr. Bean, are solide studii tehnice, inclusiv un master în inginerie electrică la Queen’s College din Oxford.
Încă de la începutul articolului, autorul mărturisește că a aderat foarte devreme la moda mașinilor hibrid și apoi electrice, dar că acum se simte înșelat, realizând că mașinile electrice nu sunt nici pe departe panaceul ecologist care se crede c-ar fi. Eficiența mașinilor electrice, în ceea ce privește reducerea emisiilor de CO2, se bazează doar pe o parte a ciclului de viață al mașinii, ignorându-se faza de producție. Astfel, conform unui studiu condus de Volvo, emisiile de gaze sunt cu până la 70% mai mari, în faza de producție, pentru o mașină electrică comparativ cu una cu motor termic. Mergând mai în amănunt, autorul observă că problema principală a acestora este dată de bateriile litiu-ion care sunt foarte grele, necesită cantități mari de energie pentru a fi produse și au o durată de viață estimată la 10 ani. Se speră că evoluția tehnologică va permite, într-un viitor incert însă, găsirea unor soluții. Totuși, în ce ce privește camioanele grele, problema pare insurmontabilă, deși de momentul în care motoarele termice vor fi interzise nu ne mai despart mulți ani.
Sensibil față de agenda modificărilor climatice dar și a poluării, Rowan Atkinson evocă și alte soluții care pot fi avute în vedere: păstrarea pentru un timp mai îndelungat a unui autovehicul corelată cu o utilizare mai redusă, dezvoltarea unor combustibili sintetici, folosirea hidrogenului.
Textul celebrului actor aduce un aer proaspăt în dezbaterea (foarte timidă) privind viitorului transporturilor. Trăim într-o lume dominată de idoli inatacabili, „vaccinul” ieri, modificările climatice azi, creșterea controlului populației (permanent). Ca și în cazul „vaccinului covid” (netestat suficient), eficiența motorului electric nu va putea fi constatată de noi cei de azi. Reducerea emisiilor de carbon și eventualul impact asupra climei ar putea fi observate după zeci, poate sute de ani. De altfel, liderii politici vorbesc deja despre planeta pe care vor trăi nepoții și strănepoții noștri, deci despre un viitor în care nici un responsabil politic de azi nu va mai putea fi făcut răspunzător. De asemenea, nici climatologii care, în trecut au vorbit de o inevitabilă nouă glaciațiune iar acum sunt isterizați de încălzirea globală, nu vor mai fi martori ai confirmării/infirmării diagnosticului pus acum. Ce știm sigur este că implementarea unilaterală a unor măsuri considerate a fi salvatoare vor distruge lumea noastră, așa cum o știam, o lume în care ideile mai pot fi încă puse în discuție.
Nu știm cum va arăta lumea de mâine și nici ecologiștii nu știu. Pentru că e vorba de o utopie, în care clima și geografia vor îngheța într-o fotografie ireală. Fanaticii de ieri ai schimbării (un alt idol din zona corporatistă) visează o lume imobilă, aseptică, la fel de sinistră ca orice utopie. O lume din care omul este tot mai absent, pentru că existența sa a devenit nocivă pentru planetă, după cum susțin acum aceiași corifei ai stîngismului ecologist. Tranziția climatică, asemenea societății multilateral dezvoltate din comunism, deși nu poate fi realizată, presupune un control tot mai absurd al populației, control care pare a fi adevărata miză a elitei conducătoare de azi. De aceea, orice punct de vedere diferit de agenda organizațiilor transnaționale trebuie minimizat, combătut, eliminat.
Sperăm, pentru binele transporturilor rutiere, că dezbaterea de idei nu va dispărea cu totul și că soluții vitale pentru continuitatea acestui sector economic vor putea fi identificate cu realism și inteligență.
by ARTRI
office@artri.ro
Tel: +4021 319 4525
Bd. Mărăşti 25
Bucureşti, sector 1