Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale
Wiki
ARTRI Facebook ARTRI Youtube ARTRI LinkedIn ARTRI Flickr
LOGIN
x

Login Utilizator

Informații exclusiv pentru membrii ARTRI

User*
Parola*
Realocare parola
Noutăți Stiri

Provocări pentru transportul rutier de mărfuri

28.05.2021
1

Criza covid-19 a adus sectorul economic al transporturilor de mărfuri într-o zonă de incertitudine, în care impredictibilitatea măsurilor de combatere a pandemiei s-a adăugat problemelor cu care se confrunta deja : volatilitatea prețurilor, lipsa informațiilor, tensiunile asupra capacității de încărcare sau subutilizarea etc. Toate aceste constrângeri impactează negativ eficiența activității, precum și capacitatea de a răspunde cererii.
Estimările actuale arată că cererea pentru transportul de mărfuri va crește puternic până la sârșitul anului 2021, dar pentru transportatorii mai mici sau fragilizați deja de criza existentă această evoluție pozitivă ar putea veni prea târziu. Pentru aceștia, problema supraviețuirii devine esențială. Potrivit estimărilor analiștilor, riscul de faliment crește în următoarele luni, ceea ce va genera un efect suplimentar asupra capacității de transport și, implicit, asupra prețurilor (cererea va crește mai rapid decât oferta).
Un alt factor ce va influența piețele regionale va fi ajutorul pe care statele UE îl vor acorda sectoarelor afectate de criză. Spre exemplu, în Franța fondurile de stat alocate pentru combaterea crizei în domeniul transporturilor depășesc deja 1,5 mld eur.
Tranziția energetică și imperativul digitalizării completează tabloul provocator al transportului de mărfuri. În acest context, noile tehnologii ce permit dezvoltarea platformelor digitale și a burselor de transport vor fi de mare interes pentru transportatori în încercarea lor de a-și optimiza capacitatea de încărcare și de a avea acces mai rapid la informație (cu impact asupra predictibilității prețurilor).
Nu în ultimul rând, problema endemică a resursei umane va rămâne în prim-planul preocupărilor firmelor de transport.
Pentru România, dincolo de problemele cronice (infrastructura, legislația), reluarea mai rapidă a creșterii PIB reprezintă un atu pentru amortizarea mai rapidă a efectelor pandemiei.

Comentarii:

Comentariul tău:


RO EN RU
Copyright © 2016 Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale. Toate drepturile rezervate.
Design web si programare

office@artri.ro
Tel: +4021 319 4525

Bd. Mărăşti 25
Bucureşti, sector 1