În data de 04.10.2024 Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a emis un comunicat de presă referitor la anularea prevederii din Pachetul Mobilitate I care impunea operatorilor de transport rutier să......
Mai multAutoritățile franceze au început să transmită șoferilor români amenzi în anul 2016, pentru încălcări ale legislației rutiere constatate în urmă cu luni de zile, deși practica europeană este, în marea majoritate a cazurilor, diferită.
După analiza situației create, am solicitat partenerilor francezi să ne sprijine în clarificarea prevederilor legale. În primul rând, Directivele europene sunt transpuse în legislația națională cu particularitățile stabilite de fiecare stat membru al UE.
Trebuie precizat că, în România, abaterile surprinse de dispozitivele electronice de înregistrat se constată în termen de 6 luni de la data comiterii şi se înştiinţează în termen de 60 de zile de la data constatării. Ar fi un total de maxim 8 luni de la data comiterii unei abateri. Unele din suporturile informatice sunt analizate mai rapid și sunt emise amenzi în termen mai scurt dar există și cazuri ale unor transportatori care au fost înștiințați la limita termenului prevăzut.
În Franța, ca și în alte state, nu există un termen fix de constatare și de emitere a înștiințărilor pentru abaterile constatate de mijloacele electronice. Termenele depind de volumul de lucru al organismelor legale abilitate, iar în Franța acestea sunt, pentru cazurile mai complicate, tribunalele.
Spre deosebire de Austria și Germania, țări europene care trimit amenzile în maximum 90 de zile, timp în care au loc constatarea contravenției, aplicarea sancțiunii și comunicarea amezii, Franța își alocă 1 an de zile pentru aceste operațiuni. Contestațiile se pot face în termen de 45 de zile
Pentru instanța franceză, prescripția contravenției se poate face după 12 luni, termen în care pot avea loc inclusiv acțiuni de contestare a amenzii și de judecare a cazului. Autoritățile din Franța nu precizează cât timp poate trece de la făptuirea contravenției rutiere până la constatarea ei din filmări, dar în conformitate cu cele arătate mai sus, autoritățile francize tind să se încadreze într-un an calendaristic cu rezolvarea cazurilor. Aceasta este explicația, din perspectiva Franței, pentru care amenzile ajung la 6-8-10 luni distanță.
Directiva (UE)2015/413 din 11 martie 2015 de facilitare a schimbului transfrontalier de informații privind încălcările normelor de circulație care afectează siguranța rutieră stabilește prevederi care unifică o parte a procedurii de constatare.
În România abaterile surprinse de dispozitivele electronice de înregistrat se constată în termen de 6 luni de la data comiterii şi se înştiinţează în termen de 60 de zile de la data constatării. Ar fi un total de maxim 8 luni.
Directiva tratează schimbul de date transfrontalier în cazurile unor abateri rutiere cu influenţă asupra securităţii rutiere:
(a) excesul de viteză;
(b) nefolosirea centurii de siguranță;
(c) nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului;
(d) conducerea sub influența alcoolului;
(e) conducerea sub influența drogurilor;
(f) nefolosirea căștii de protecție;
(g) utilizarea unei benzi interzise;
(h) folosirea ilegală a unui telefon mobil sau a altor dispozitive de comunicare în timpul conducerii.
Printre altele, pentru aceste abateri trebuie trimisă o aşa zisă scrisoare de informare către cel despre care sunt informaţii că a comis abaterea. Scisoarea trebuie trimisa in limba in care este emis certificatul maşinii (atunci când acesta a fost prezentat). Există un model recomandat dar statele pot face adăugiri pe el. Aşa se explică de ce pe unele înştiinţări primite de anumite firme există precizări referitoare la cel care trebuie să achite amenda si că neprecizarea informaţiilor despre şoferul contravenient poate fi, la randul ei, sancționată.
Găsiți atașate la galeria de poze copii ale documentelor primite de un contravenient. Sursa documentelor trimise de autorităților franceze unui contravenient (și folosite pentru exemplificare) este:
http://cristianchinabirta.ro/2016/03/01/amenzi-circulatie-franta/
office@artri.ro
Tel: +4021 319 4525
Bd. Mărăşti 25
Bucureşti, sector 1